historia jedzenia
Ta kategoria to moja krótka historia jedzenia. To historia konkretnych potraw, które stały się ikonami, które często jemy, a niewiele na ich temat wiemy. Często też pełna ciekawostek i mitów. Oczywiście pewne historyczne aspekty są nie do rozstrzygnięcia.
-
Historia naleśników – etymologia, rodzaje i ciekawostki
Historia naleśników musi się zacząć od definicji naleśnika, bo że pierwszy naleśnik jest jak pierwszy mąż (trzeba go wypierdolić), to…
Czytaj więcej » -
Historia sałatki – lekarstwo i potrawa bogaczy
Pamiętnego wieczoru, jakieś 1800 lat temu, Klaudiusz G. przełknął ugotowane w wodzie liście sałaty. Myślał sobie – z obrzydzeniem, ale…
Czytaj więcej » -
Historia czekolady: jednocześnie gorzka i słodka
Gdyby Krzysztof Kolumb nie spartolił swojej kolejnej, wyprawy w poszukiwaniu drogi do Azji, to być może w Europie nie mielibyśmy…
Czytaj więcej » -
Historia budyniu: mięsne początki deseru wyższych sfer
Każdy kto chciałby pisać o historii budyniu od razu trafia na minę(szybko zacząłem żałować, że zacząłem pisać). A to dlatego…
Czytaj więcej » -
Historia hamburgera – od 5 centów do 10,000$
Historia hamburgera to historia potrawy, która jest na wskroś amerykańska. Istnieje wiele legend o rzekomych wynalazcach hamburgera. Mówi się o…
Czytaj więcej » -
Historia hot doga – król amerykańskich stadionów
Zazwyczaj historię hot doga zaczyna się od wymyślenia parówek w Niemczech. Nie do końca się z tym zgadzam – parówka…
Czytaj więcej » -
Historia Pizzy – potrawa biedaków i astronautów
Wpisem tym zaczynam serię o historii jedzenia, zaczynamy od pizzy, bo prawdziwa historia pizzy jest bardzo ciekawa. Żeby mówić o…
Czytaj więcej »