kuchnie światazwyczaje kulinarne

Zwyczaje i kultura kulinarna w Niemczech

Niemiecka kultura jedzenia jest zbliżona do polskiej i wiele dań typowo niemieckich uznalibyśmy też za typowo polskie. Według niemieckich zwyczajów kulinarnych wyjście do restauracji jest zarezerwowane na specjalne okazje, chociaż ostatnio się to zmienia. To spory kontrast do francuskich zwyczajów kulinarnych, gdzie zaproszenie na do domu jest większym wyróżnieniem niż zaproszenie do restauracji. Kuchnia w niemieckich domach to drugie najważniejsze pomieszczenie , zaraz po salonie. Najwięcej się tam przebywa i atmosfera jest najlepsza, wśród młodych Niemców jest to miejsce gdzie kończą się imprezy.

Cechy kuchni niemieckiej

Kuchnia niemiecka to ewidentnie nie jest haute cuisine. Typowe składniki to wieprzowina, kurczak, kiełbasa, kluski i ziemniaki. A ponadto wszelkie odmiany kapusty, buraki, rzepa, szparagi i piwo, które można pić w Niemczech już od 16 roku życia. Warto zaznaczyć, że tradycyjne potrawy królują na różnego rodzaju wydarzeniach oraz specjalnych okazjach w niemieckich domach. Natomiast to co Niemcy jedzą na co dzień, nie jest aż tak typowe dla Niemiec. Główne przyprawy w ich kuchni to majeranek, pietruszka i szczypiorek.

Jest takie niemieckie przysłowie, które świetnie opisuje niemieckie posiłki, a brzmi ono:

Iss dein Frühstück wie ein Kaiser, Mittagessen wie ein König und Abendessen wie ein Bettler 

Znaczy to tyle co jedz śniadanie jak cesarz, lunch jak król, a kolację jak żebrak.

Śniadanie – Frühstück

Według Niemców jest to najważniejszy posiłek dnia i wiele osób uznałoby za niezdrowe pomijanie go. Na śniadanie jedzą bułki (Brötchen) z masłem, marmoladą, nutellą, masłem orzechowym itp. Obecnie popularne stały się też płatki z mlekiem lub jogurtem i owocami. Po wytrawnej stronie można spodziewać się jajek, sera, kiełbasek, twarogu,  boczku i placków ziemniaczanych. Do picia kawa lub rzadziej herbata i czasem sok.

niemieckie śniadanie - Frühstück
fot.: Jens-Olaf Walter / flikr

Niemcy mają też drugie śniadanie, szczególnie w szkołach i będzie to zazwyczaj jakaś przekąska – kanapka lub owoc. Śniadania w niedzielę są zazwyczaj bardziej obfite, a w miastach wśród młodszych pokoleń popularne są brunche. Który jest połączeniem śniadania z lunchem, które zaczynają się około godziny 10 i mogą trwać kilka godzin do wczesnego popołudnia.

Lunch – Mittagessen

Tradycyjny ciepły posiłek w ciągu dnia je się w Niemczech około godziny 12, jeszcze kilkadziesiąt lat temu pracownicy, podczas przerwy w pracy wracali do domu na lunch i potem z powrotem do pracy. Obecnie tak się już nie dzieje, za to często ciepły posiłek przesuwa się na wieczór. Dzieje się tak ze względu na różne grafiki członków rodziny. Typowy lunch to mięso lub ryba, jakieś warzywa i ziemniaki. Do tego deser w postaci kompotu, jogurtu czy jakiś krem.

currywurst
fot. WordRidden /flikr
currywurst

W piątki zamiast mięsa gotowane lub smażone jajka, szpinak z ziemniakami, ale obecnie niewiele ma to wspólnego z religią. Często ludzie nie mają aż tak dużo czasu i ich lunch jest szybki. Będzie to jakaś przekąska lub popularny kebab lub currywurst z frytkami. Wiele niemieckich firm od lat siedemdziesiątych 19 wieku wprowadziło kantyny i kafeterie, podobnie zresztą jak uniwersytety (tylko później). Pracownik lub student nie musi w ogóle opuszczać terenu firmy czy szkoły. Niedzielne lunche są bardziej rodzinne, większe i często towarzyszy im wino.

Kolacja – Abendbrot

Kolacja, czyli Abendbrot, co dosłownie oznacza wieczorny chleb i je się ją w Niemczech wcześniej niż w zachodniej europie, bo około 18:00. Obecnie czasami przesuwa się w czasie ze względu na pracę, ale w dalszym ciągu jest to stosunkowo wcześnie. Widać to szczególnie po restauracjach, które nawet w dużych miastach zamyka się już o 22. Kolacja to zimny posiłek i składa się zazwyczaj z ciemnego pieczywa z wędlinami, serem, piklami lub odgrzane resztki lunchu. Czasami wieczorem pije się drugą kawę, często z mlekiem.

kolacja w Niemczech - Abendbrot
fot. Gourmandise /flikr

Kaffee und Kuchen

Kawa jest w Niemczech bardzo istotna, a właściwie kawa i ciasto. W domu nie zawsze jest z ciastem, ale jeżeli są goście to na pewno będzie kawa i ciasto. Kawę pije się z filiżanek, tradycyjnie około 15 lub 16. Pije się ją w salonie , czasem na balkonie lub ogrodzie jak pogoda pozwala. Zwyczaj Kaffee und Kuchen pochodzi z 18 wieku i jest nieformalnym sposobem podkreślenia wyjątkowego dnia – urodzin, komunii lub niedzieli. Spotkanie przyjaciółek na Kaffee und Kuchen nazywa się Kaffeekränzchen.

tort szwarcwaldzki
fot. Erich Ferdinand/flikr
tort szwarcwaldzki

Na zewnątrz

Niemcy uwielbiają jeść i pić na zewnątrz. Czy to w parku, czy we własnym ogrodzie czy popularnych Biergärten czyli ogródkach piwnych. Te ostatnie powstały już w 1539 pod wpływem zakazów ważenia piwa w miesiącach letnich ze względu na ryzyko pożaru. Natomiast piwowarowie ważyli tzw. piwo marcowe, które mogło być trzymane w konstrukcjach naziemnych.

Savoir vivre przy jedzeniu

Dla wielu ludzi jest istotne w jaki sposób się je. Powinno się to robić w ciszy, bez rozmów, bez mlaskania, oczywiście nożem i widelcem. Ważna jest postawa przy stole, nie trzymamy łokci na stole, a tę ściereczkę kładzie się na kolanach, a nie robi z niej śliniak. Jedzenie i picie idąc, choć współcześnie nie aż tak bardzo, nie jest mile widziane.

Restauracje, napiwki i woda

W większości restauracji nie trzeba czekać aż obsługa podejdzie i nas posadzi. Jeżeli restauracja jest pełna to całkowicie normalne jest żeby się dosiąść do obcych ludzi, ale wskazane jest ich o to zapytać. Napiwki nie są w Niemczech wymagane, ale jeżeli ktoś ma ochotę takowy zostawić zazwyczaj zaokrągla się rachunek do najbliższego banknotu lub zostawia 5-10% rachunku. Co ważne, po skończeniu posiłku można w knajpce siedzieć i siedzieć, nikt was nie wygoni nawet jeżeli już dawno skończyliście jeść. Mimo że, woda w kranie w Niemczech nadaje się do picia praktycznie nikt jej nie pije. Jak się specjalnie poprosi o kranówkę to ona nie będzie za darmo, za to standardowa woda to woda gazowana.

Kultura piwa

Mimo że, mówimy tutaj o jedzeniu, nie można pominąć piwa. Kawa jest ulubionym bezalkoholowym napojem niemców i obecna jest w ich diecie stosunkowo od niedawna. Natomiast piwo jest najczęściej spożywanym napojem alkoholowym i to od wieków. 

Niemcy produkują bardzo dużo odmian piw, które waży się z zasadami czystości Reinheitsgebot, które wywodzą się się z 16 wieku. Niemcy kochają piwo, piją je do jedzenia, ale także da samego picia. Najczęstszy brelok  do kluczy to otwieracz, 23 kwietnia świętują dzień piwa i śpiewają piosenki z gatunku Schlager (powiedzmy taki Zenek Martuniuk).

Pokaż więcej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back to top button
Close